
Startup sunumları, kişilerin yeni yatırımcılar kazanmak ve işlerine yatırım desteği bulmak için yaptığı sunumlar arasında yer almaktadır. Günümüzde startup sunumları ile ilgili pek çok bilgiye rastlayabilmek mümkündür. Çünkü internet ucu bucağı olmayan bir mecradır ve doğru, yanlış pek çok bilgiyi barındırır. Ancak startup sunumu tasarımı yapacak olan kişilerin yanlış bilgiler ile kendilerini riske atmaları başarısızlıkla sonuçlanan girişimlere neden olabilir. Bu nedenle startup sunum tasarımında dikkat edilmesi gereken noktaları bilmeleri ve buna göre sunumlarını hazırlamaları gerekmektedir. Peki, startup sunumları nasıl hazırlanmalıdır? Başarılı bir startup sunumu için nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? Gelin bu noktaları hep birlikte inceleyelim.
Giriş Kısmına Dikkat Edin
Sunum yaptığınız kişiyi etkileyebilmek ve tüm dikkatini üzerinize çekebilmek için dikkat etmeniz gereken ilk kısım giriş kısmıdır. Bu kısımda girişiminizi kısa birkaç cümle ile özetlemeniz gerekmektedir. Basit bir anlatım kullanarak karşınızdaki kişinin sizi çok daha net bir şekilde anlamasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamada kendinizi tanıtmanız gerektiğini de unutmayın.
Ekibinizi Tanıtın
Hem ekibinizi hem de kendinizi sunum yaptığınız kişiye net bir şekilde tanıtmalısınız. Bu aşamada tanıtımları özet geçmeniz çok daha iyi olacaktır. Aksi takdirde sunum yaptığınız kişi sunumdan sıkılabilir.
Problemi Tanımlayın
Sunum tasarımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi de problemi tanımlamanızdır. Yatırımcıyı ikna edebilmeniz ve girişiminizi en doğru şekilde açıklayabilmeniz için problemi tanımlamanız gerekmektedir. Sizi belirlediğiniz alanda bir startup gerçekleştirme fikrine iten problemin ne olduğunu mutlaka bu sunumda izah etmelisiniz. Böylece yatırımcının girişiminiz hakkında daha net bilgilere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Sizi Diğerlerinden Ayıran Özellikleri Açıklayın
Sunum tasarımınızın en önemli ve kritik noktası girişiminizi diğer girişimlerden ayıran özelliklerdir. Yatırımcı bu girişime yatırım yaparak neler elde edecek? Ne kadar kazanacak? Bu işten karı ne olacak? Bu sorulara cevap vermeniz durumunda sizi diğer girişimlerden ayıran özellikleri yatırımcınıza açıklayabilirsiniz. Bu aşamaya kadar yatırımcının ilgisini çekmiş ve dikkatleri üzerinizde toplamış olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde yatırımcıyı etkileyebilmeniz mümkün değildir.
Siz de startup sunum tasarımlarını yukarıdaki kriterlere uygun bir şekilde hazırlayarak yatırımcınız üzerinde bir etki yaratabilirsiniz.