Yatırımcı sunumları; ortaya konulan fikrin yatırımcılar tarafından anlaşılmasını ve fikir hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlayan oldukça önemli bir unsurdur. İş modeli, para kazanma stratejileri ve analizleri içeren yatırımcı sunumları; aslında yatırımcıya nasıl bir yol haritası izleneceğini anlatarak yatırımı yapmaya ikna etme modeli olarak ifade edilebilir. Fonun 50.000 TL olması veya 50 milyon TL olması yatırımcı sunumlarının kullanımında hiçbir fark ortaya çıkarmaz aksine projenizi daha iyi pazarlayarak daha yüksek yatırım almanızı sağlayabilir.

Yatırımcı sunumu genellikle 10 slayttan oluşan basit bir sunum olarak görülse de 10 sayfada binlerce liralık fonu elde etmek hiç de kolay bir işlem değildir. Bu nedenle başarılı olmuş sunum tasarımlarını incelemek ve hangi yatırımcı sunumlarının, nasıl fon desteği aldığına bakmak gerekir.

Facebook

Bugün dünyanın en önemli şirketlerinden bir tanesi ve sosyal medyanın gelişmesinde en büyük role sahip olan Facebook; 2004 yılında Peter Thiel adlı bir yatırımcıdan fonu kaparken Mark Zuckerberg’in kullandığı tek şey bir yatırımcı sunumu idi. Bu sunum sayesinde Zuckerberg, 500.000 USD fon alırken Facebook bugünlerin sosyal medya devi haline geldi.

 

Airbnb

İnsanların evlerini daha kazançlı bir yatırıma dönüştürmelerine yardımcı olan girişimlerden bir tanesi de Airbnb olmuştur. Bugün dünyanın her noktasında ev bulabileceğiniz bu yapı da yatırımcı sunumu ile ilk fonunu kapan ve bugünkü büyüklüğüne ulaşmayı başaran bir firmadır. Kısa ve sade bir sunum tasarımı, Airbnb’i bugünkü başarısına taşıdı.

LinkedIn

İş dendiğinde akla gelen ilk platform şüphesiz LinkedIn olur. İş dünyasını birbirine bağlayan bu platformun kurucuları, 2002’de büyümenin bu denli büyük olacağını tahmin etmemiş olsalar da LinkedIn markasının bugünlere gelmesinde en büyük payı “pitch deck”, yani yatırımcı sunumları alır. Sosyal ağlar arasında en çok tercih edilen bu platformun da başarısı bir yatırımcı sunumundan geliyor.

Dünyanın en büyük markaları ve sosyal platformlarının başlangıçta fon bulabilmek adına pitch deck kullanması ve kısa sürede büyüme yakalaması oldukça güven verici bir durumdur. Yeni girişimler yapmak isteyen ancak fon bulamadığı için cesaret edemeyen pek çok deha için Facebook, LinkedIn ve Airbnb sadece birer örnektir.

YorumlarClose Comments

Leave a comment