fbpx

Son yıllarda girişimciler için vazgeçilmez kavramlardan bir tanesi olmaya başlayan “startup” kadar, bu startupların sunum tasarımı da önemli bir olgu haline gelmeye başlamıştır.

Kelime anlamı itibarı ile startup aslında girişim ile eş değer tutulabilecek bir kavramdır. Daha havalı olması ve insanların ilgisini çekmesi nedeni ile startup kavramının daha çok kullanılıyor olması, startup sunumu kavramının doğuşuna da zemin hazırlamıştır. Bu anlamda startup sunumunu girişimci sunumu olarak ifade etmek olasıdır. Peki, bu sunum nedir? Neden önemsenir?

Henüz gelişme aşamasında olan veya yatırım yapmaya müsait olan girişimlere fon sağlayacak yatırımcılar bulmak, pazarlama tekniklerini doğru bir şekilde kullanmak ile mümkün olacaktır. Bu nedenle sunum tasarımı noktasında kusursuz bir seviyeyi yakalamak şarttır. Peki, sunum tasarımını kusursuz seviyeye nasıl çıkarabilirsiniz?

Startup Sunumu Nasıl Olmalıdır?

Sunumlar genellikle Powerpoint ve Keynote gibi araçlarla hazırlanarak görsellerle güçlendirilen yapılardır (PDF formatındaki sunumlar da sıklıkla kullanılmaktadır) Startup sunumu olarak bilinen kavramda da durum aslında çok farklı değildir. Startup sunumu; belirli bir sunum tasarımı çerçevesinde ortaya konan ve olası yatırımcıları etkileyen bir yapıdır. Bu yapı içerisinde belirli bir düzenin var olduğunu ve bu düzen takip edildiğinde başarının elde edileceğini ifade etmek şarttır.

Startup Sunumu Aşamaları

Startup sunumunda mutlaka olması gerekenleri sizler için sıralıyor ve başarıya giden yolda emin adımlarla ilerlemenize katkı sağlıyoruz. İşte o aşamalar;

Giriş Slaytı

Bu kısımda girişim ile ilgili açıklamaların yer alması ve logonun konumlandırılması gerekir.

Misyon – Vizyon

Her kurumsal yapıda olduğu gibi girişiminizde de bir misyon-vizyon yapısının olması size olan güveni güçlendirecektir. Sadece bununla da sınırlı değil, sürdürülebilir bir iş planının temelini sizin vizyonunuz oluşturur.

Ekip

Girişiminiz ile ilgili bir organizasyon şeması hiç de fena olmaz değil mi? Bu işi kiminle yürüteceksiniz? Ekibinizdeki yada takımınızdaki kişiler kim?

Problem – Çözüm

Girişiminizin ana hedefi bir problemi çözmektir bu nedenle önce problemi, sonrasında da çözümü açıklamanız gerekir.

Hedef Pazar

Girişiminizi güçlü kılacak en önemli şey hedef pazarınızın büyüklüğü ve gücüdür.

Ürün

Problemi çözecek bir ürün/proje/hizmet ortaya koymanız girişiminizi daha da güçlü kılacaktır.

Müşteriler

Hedef pazar kadar hedef kitleyi de belirlemeniz sizi öne çıkarır.

Rakip Analizi

Rakiplerinizi tanımak başarının temelidir.

Veri Analizi

Sektörel analizler yaparak size olan güveni yükseltebilirsiniz.

YorumlarClose Comments

Leave a comment